Νέα

Για πρώτη φορά η Ελλάδα στον δρόμο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων – Τα Ιόνια Νησιά ξεκίνησαν ήδη την πορεία

Στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, το οποίο ψηφίστηκε, ενσωματώνονται οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2018/851 & 2018/852 και προάγονται η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ Ι.Ν. και τους Δήμους, φέρνει ήδη τις αλλαγές στα νησιά μας και προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα εποχή στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου που αφορά στο ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου που αφορά στο ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου που αφορά στο ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Πρόκειται για μια σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση, η οποία για πρώτη φορά ενοποιεί τις διατάξεις για τη διαχείριση των αποβλήτων με εκείνες της ανακύκλωσης σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο, ενώ ενσωματώνονται οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2018/851 και 2018/852 και προάγονται η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία σε βασικά εργαλεία πολιτικής για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή θεώρηση.

Ως εκ τούτου, με τη νέα νομοθεσία, μεταξύ άλλων:

Ενσωματώνονται οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την ανακύκλωση. Συγκεκριμένα, η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων θα ανέλθουν σε ποσοστό τουλάχιστον 55% το 2025, 60% το 2030 και 65% το 2035, ενώ η ανακύκλωση των συσκευασιών σε ποσοστό τουλάχιστον 65% το 2025 και 70% το 2030.

Προωθείται η χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων και βιοαποβλήτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα πλαστικά, με μέτρα όπως η εισαγωγή περιβαλλοντικού τέλους για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα PVC

Από 1η Σεπτεμβρίου 2022 εισάγεται στα σχολεία η υποχρεωτική χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων.

Θεσπίζεται η υποχρεωτική χωριστή συλλογή, έως το 2024, των κλωστοϋφαντουργικών και των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων.

Καθιερώνεται η υποχρεωτική χωριστή συλλογή σε τουλάχιστον επτά (7) νέα ρεύματα αποβλήτων, όπως γεωργικά πλαστικά, στρώματα, έπιπλα, ρουχισμό, παιχνίδια, φάρμακα, αθλητικό εξοπλισμό και τίθεται η υποχρέωση στους παραγωγούς των προϊόντων αυτών για την οργάνωση και την προώθηση προς ανακύκλωση με την κάλυψη του σχετικού κόστους.

Επεκτείνεται η υποχρέωση, το αργότερο έως το 2023, οργάνωσης και λειτουργίας συστημάτων εγγυοδοσίας και στις συσκευασίες ποτών, αναψυκτικών και ροφημάτων από αλουμίνιο και γυαλί μίας χρήσης πλέον της ήδη θεσπισμένης, με τον ν.4736/2020, αντίστοιχης υποχρέωσης για τις πλαστικές φιάλες.

Θεσπίζεται στόχος μείωσης των αποβλήτων τροφίμων κατά 30% το 2030 σε σχέση με το 2022, ιδίως με την ενθάρρυνση της χρήσης αδιάθετων τροφίμων κατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση, με την παροχή κινήτρων για τη δωρεά τους ή περαιτέρω με την προώθηση της χρήσης τους ως ζωοτροφής

Ισχυροποιείται το ρυθμιστικό πλαίσιο των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, με μείωση της γραφειοκρατία, ενίσχυση της διαφάνειας και αύξηση της λογοδοσίας.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που αποτελούν μεγάλους παραγωγούς βιοαποβλήτων (όπως αποβλήτων κήπων, πάρκων και τροφίμων) υποχρεούνται να τα συλλέγουν χωριστά, προκειμένου με δική τους ευθύνη να οδηγηθούν προς ανακύκλωση με παράλληλη ελάφρυνση των δημοτικών τελών.

 

Αναβαθμίζονται υποχρεωτικά οι εγκαταστάσεις των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), με προσθήκη σύγχρονου εξοπλισμού και θέσπιση των προδιαγραφών των ανακτώμενων υλικών και με ιδιαίτερη έμφαση στα πλαστικά.

Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να εφαρμόσουν το σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω», με τη χρέωση χαμηλότερων δημοτικών τελών σε όλους όσοι παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο. Το συγκεκριμένο σύστημα θα καταστεί υποχρεωτικό για όλους τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και άνω των 20.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου 2028.

Με σκοπό την αποτροπή της ταφής, εφαρμόζεται τέλος ταφής από την 1η Ιανουαρίου 2022 ύψους 20 ευρώ/t, με σταδιακή αύξησή του στα 35 ευρώ/t έως το 2025, από την 1η Ιανουαρίου 2026 σε 45 ευρώ/t, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2027 σε 55 ευρώ/t, το οποίο αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και αξιοποιείται για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Εκσυγχρονίζονται και αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τη διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων

Από την 1η Ιουλίου 2022 επιβάλλεται η τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS) σε όλα τα οδικά μέσα μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων και από την 1η Ιανουαρίου 2023 σε όλα τα οδικά μέσα μεταφοράς ΑΕΚΚ.

Ενδυναμώνεται ο ρυθμιστικός και εποπτικός ρόλος του ΕΟΑΝ, με τη θεσμική και οικονομική του ενίσχυση.

Η Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Χωροταξίας, Σπύρος Ιωάννου, εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ Ι.Ν. και τους Δήμους, φέρνει ήδη τις αλλαγές στα νησιά μας και προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα εποχή στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων μ’ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που απαιτούν οι συνθήκες του σύγχρονου πολιτισμού και πλέον οι νομοθετικές δεσμεύσεις».

Αφήστε μια απάντηση